Pomoc medyczna dla mieszkańców slumsów w Kalkucie, Indie.

Slumsy, opis sytuacji

Obecnie w Kalkucie znajduje się ponad 2000 slumsów zarejestrowanych oraz 3500 slumsów niezarejestrowanych. W sumie mieszka w nich ponad 1,5 miliona osób.

Zdecydowana większość z nich żyje poniżej granicy ubóstwa. W praktyce oznacza to chroniczne niedożywienie i głód. Do tego dochodzi katastrofalny stan higieny, korzystanie ze skażonej wody, brak oczyszczalni ścieków, skanalizowania zamieszkałych terenów, całkowicie niehigieniczne toalety. To główne przyczyny tego, że u mieszkańców slumsów występuje bardzo duża zachorowalność na takie choroby jak czerwonka, malaria, dur brzuszny, tyfus, gruźlica, HIV. Wiele z nich kończy się śmiercią.

Niestety, ale na przykład problem biegunki u dzieci jest często problemem śmiertelnym.

Ta skrajna bieda, to także powód poważnych problemów o naturze psychicznej i społecznej. Depresje, prostytucja, seksualne wykorzystywanie dzieci oraz handel nimi, alkoholizm, narkotyki, samobójstwa, morderstwa… to codzienność mieszkańców slumsów.

email: kontakt@FundacjaNieZostanieszSam.org. telefon: +48 510053620 adres pocztowy: Fundacja Nie Zostaniesz Sam ul. Józefa Lompy 3/2 71-669 Szczecin.

Rachunek bankowy:
06 1090 1492 0000 0001 3316 8843
swift: WBKPPLPP, bank: BZ WBK S.A.
Fundacja Nie Zostaniesz Sam,
ul. Józefa Lompy 3/2, 71-669 Szczecin